I znów twaróg..:)
Ale za to w innej postaci!:)SKŁADNIKI: (na jedną porcję)
kostka twarogu
1 jajko
3/4 szklanki mąki
WYKONANIE:
(ja przygotowuję leniwe z 3 porcji)
Twaróg przeciskamy przez praskę, białka oddzielamy od żółtek.
Mąkę, twaróg i żółtka mieszamy, białka ubijamy mikserem w osobnej misce, dodajemy do pozostałych składników, wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej z nich formujemy wałek, który kroimy na małe kwadraciki, które lekko "spłaszczamy" nożem.
Leniwe najlepiej smakują z posypką z bułki tartej. Na patelni należy rozgrzać kilka łyżek masła/margaryny, wrzucić bułkę tartą i cukier waniliowy (proporcje wedle uznania) i gotowe.
Uwielbiam! Mogłabym jeść codziennie. :)
OdpowiedzUsuń