Kolorowo i smacznie!:)
Kotleciki są o tyle uniwersalne, że dobór warzyw może być indywidualny. Dodajemy ulubione warzywa, przyprawiamy do smaku, smażymy i mamy przepyszny obiad!:)
SKŁADNIKI:
2 filety z piersi kurczaka
żółta i czerwona papryka
czerwona cebula
10 dag startego żółtego sera
30 dag pieczarek
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
bazylia, oregano
przyprawa do kurczaka
pieprz, sól
WYKONANIE:
Paprykę czyścimy, kroimy w drobną kostkę.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Ser ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, smażymy na patelni.
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Całość przyprawiamy, dodajemy jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki, które smażymy z obu stron na złoty kolor. Z podanych składników otrzymałam około 25 kotlecików.
Obiad podano!:)
Bardzo lubię takie kotleciki, robiłam z serem i pieczarkami a zamiast bułki mąka. Następnym razem spróbuję w/g twojego przepisu:-)
OdpowiedzUsuń