Home » , , , , , » Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym

Written By Monika on niedziela, 4 sierpnia 2013 | 19:29


Coś nowego na talerzu na niedzielny obiad..:)
Smacznie, zdrowo i przede wszystkim syto!:)



SKŁADNIKI:
około 70 dag piersi z kurczaka
50 dag pieczarek
1/2 brokuła
250 ml śmietany 12%
10 dag serka topionego
sól, pieprz, wegeta
zioła (bazylia, oregano)
olej do smażenia

WYKONANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. smażymy na kilku kroplach oleju, doprawiając solą i pieprzem.
Pieczarki obieramy, kroimy w półplastry.
Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze kawałki.




Pieczarki smażymy. W momencie, gdy woda, która pojawi się na patelni zredukuje się, dodajemy je do smażącego się mięsa. Na koniec dodajemy brokuł. Przyprawiamy wegetą i dusimy przez około 10-15 minut, aż brokuł zmięknie.



W garnuszku mieszamy śmietanę, serek topiony i zioła. Gotujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.


Śmietanę wlewamy do kurczaka, mieszamy. Wszystko dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż śmietana z serkiem nieco zgęstnieje i zredukuje swoją objętość. Ewentualnie możemy doprawić do smaku.


Mięsko mamy już gotowe, teraz wystarczy ugotować ryż, makaron bądź ziemniaki i obiad gotowy!:)

1 komentarze:

  1. Apetyczny obiad!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.