SKŁADNIKI:
Składniki:
- 0,5 opakowania masła roślinnego
- 0, 5 opakowania margaryny
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3,5 łyżki maki ziemniaczanej
-3 szklanki mleka
-szklanka cukru
- 4 żółtka
- torebka cukru waniliowego
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 duże opakowanie herbatników
WYKONANIE:
Przygotowujemy budyń: Odlej
jedna szklankę mleka do miseczki, rozrób w niej żółtka, dodaj mąkę pszenną i
ziemniaczaną, rozcierając tak by nie było grudek. Resztę mleka zagotuj z cukrem
waniliowym. Wlej masę żółtkową, podgrzewaj powoli na małym ogniu do chwili
zgęstnienia. Zestaw gotową masę z ognia, postaw w chłodnym miejscu by ostygła.
Miękkie
masło roślinne i margarynę przełóż do miski, powoli miksuj, dodać po łyżce
przestudzonej masy budyniowej. Kiedy wszystkie składniki masy będą już
połączone wsyp wiórki ( odsyp trochę do dekoracji).
W prostokątnej blaszce (25 x 35cm) ułóż herbatniki, wyłóż na nie połowę
masy , przykry koleją warstwą herbatników, na to znowu wyłóż masę i trzecia
warstwę herbatników. Resztą masy cienko posmaruj wierzch, oprósz wiórkami, wstaw
do lodówki.
Prawda, że łatwe?:)
A herbatniki nie są twarde?:) ile ciasto musi stać w lodówce?
OdpowiedzUsuń