SKŁADNIKI:
- 2 całe filety z kurczaka,
- 30 dag ryżu
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 4 kostki rosołowe,
-2 marchewki,
- 2 czerwone cebule,
-ząbek czosnku
-kurkuma, sól, pieprz
-pęczek natki pietruszki
-kurkuma, sól, pieprz
-pęczek natki pietruszki
WYKONANIE:
Mięso kroimy w dużą kostkę, obsmażamy na oleju. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną piórka i czosnek.Do garnka wlewamy szklankę wody i wkładamy jedną kostkę rosołową, po czym wrzucamy marchewkę pokrojoną w kostkę i dusimy. Do drugiego garnka wlewamy 5 szklanek wody i 3 kostki bulionowe, czekamy aż kostki się rozpuszczą i wsypujemy ryż. Gotujemy, ciągle mieszając mieszając. Marchewkę przekładamy do garnka z ryżem i mieszamy.
Doprawiamy do smaku , dodajemy usmażone mięso i cebulę oraz poszatkowaną świeżą natkę pietruszki, dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piec około 20 minut w 180 stopniach C.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piec około 20 minut w 180 stopniach C.
Pyszna, klasyczna sałatka :) Niezawodna na imprezkach!
OdpowiedzUsuń