Home » , , , , , , , , » Biszkopciki zanurzone w cappuccino

Biszkopciki zanurzone w cappuccino

Written By Monika on sobota, 24 sierpnia 2013 | 17:47

To zdecydowanie mój debiut jeżeli chodzi o to ciasto.
Godne polecenia, choć nie każdy musi być ulubieńcem ciast nasączonych mocno kawą cappuccino.
A w składnikach dawno przeze mnie zapomniane mleko w proszku:)

SKŁADNIKI:
Na ciasto:

5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
2 szklanki mleka w proszku
300 g serka homogenizowanego
szklanka cukru pudru
250 g miękkiego masła (margaryny)
3 żółtka
1 jajko
3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
1 opakowanie cappuccino
2 szklanki gorącej wody

WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając. Gdy uzyskamy lśniącą pianę, dodajemy pojedynczo żółtka. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy (najlepiej łyżką)  z masą biszkoptową. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blachy o wymiarach około 25cm x 35 cm. Wstawiamy do piekarnika na około pół godziny nagrzanego do 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie, dzielimy je na dwa blaty.
Przygotowujemy krem:  Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masło, ciągle miksując. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki homogenizowane. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (mniejsze pół szklanki), ostudzamy i mieszamy energicznie z kremem.
Opakowanie cappuccino rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody.
Na jeden z blatów ciasta wykładamy połowę kremu, na którym układamy biszkopty nasączone w cappuccino, na to wykładamy drugą połowę kremu. Wszystko przykrywamy drugą połową ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.



1 komentarze:

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.