Godne polecenia, choć nie każdy musi być ulubieńcem ciast nasączonych mocno kawą cappuccino.
A w składnikach dawno przeze mnie zapomniane mleko w proszku:)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
Na ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
2 szklanki mleka w proszku
300 g serka homogenizowanego
szklanka cukru pudru
250 g miękkiego masła (margaryny)
3 żółtka
1 jajko
3 łyżki żelatyny
5 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
2 szklanki mleka w proszku
300 g serka homogenizowanego
szklanka cukru pudru
250 g miękkiego masła (margaryny)
3 żółtka
1 jajko
3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
1 opakowanie cappuccino
2 szklanki gorącej wody
okrągłe biszkopty
1 opakowanie cappuccino
2 szklanki gorącej wody
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając. Gdy uzyskamy lśniącą pianę, dodajemy pojedynczo żółtka. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy (najlepiej łyżką) z masą biszkoptową. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blachy o wymiarach około 25cm x 35 cm. Wstawiamy do piekarnika na około pół godziny nagrzanego do 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie, dzielimy je na dwa blaty.
Przygotowujemy krem: Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masło, ciągle miksując. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki homogenizowane. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (mniejsze pół szklanki), ostudzamy i mieszamy energicznie z kremem.
Opakowanie cappuccino rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody.
Na jeden z blatów ciasta wykładamy połowę kremu, na którym układamy biszkopty nasączone w cappuccino, na to wykładamy drugą połowę kremu. Wszystko przykrywamy drugą połową ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając. Gdy uzyskamy lśniącą pianę, dodajemy pojedynczo żółtka. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy (najlepiej łyżką) z masą biszkoptową. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blachy o wymiarach około 25cm x 35 cm. Wstawiamy do piekarnika na około pół godziny nagrzanego do 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie, dzielimy je na dwa blaty.
Przygotowujemy krem: Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masło, ciągle miksując. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki homogenizowane. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (mniejsze pół szklanki), ostudzamy i mieszamy energicznie z kremem.
Opakowanie cappuccino rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody.
Na jeden z blatów ciasta wykładamy połowę kremu, na którym układamy biszkopty nasączone w cappuccino, na to wykładamy drugą połowę kremu. Wszystko przykrywamy drugą połową ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
to mówisz, że sobota na słodko?:)
OdpowiedzUsuń