Od dobrych kilku lat zastanawiała mnie receptura sosu słodko-kwaśnego, Który dostawałam z kurczakiem w chińskiej knajpce.... No i proszę, przepis już jest, pierwsze wykonanie mamy za sobą!:)
SKŁADNIKI:
2 małe papryczki chilli (lub jedna duża)3 ząbki czosnku
300 ml wody
100 g cukru
100 ml octu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
WYKONANIE:
Papryczki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, razem z papryczkami rozdrabniamy w blenderze.
Z garnuszku mieszamy wodę, ocet i cukier. Wrzucamy papryczki z czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia, by papryczki lekko zmiękły. wsypujemy szczyptę soli.Zdejmujemy z ognia.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżeczką wody, wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien przyjąć konsystencję kisielu). Wlewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Sos idealnie pasuje do kurczaka z warzywami:)
Przepis zaczerpnięty z bloga Cuda i cudeńka . I faktycznie, ten sos to cudo!:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz