Oto jak bardzo prostym sposobem można uzyskać ciekawy kształt ciastek..:)
I wystarczy do tego tylko pomysłowość i chwila czasu:)
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej2 kostki margaryny (lub masła)
4 żółtka
1,5 szklanki gęstej śmietany 18%
7 dag świeżych drożdży
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
dżem, powidła śliwkowego lub krem czekoladowy
cukier do posypania
WYKONANIE:
Z mąkę, margaryny, żółtek, śmietany, drożdży, cukru waniliowego i cukru pudru zagniatamy jednolite gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na kilka części, partiami wałkujemy na grubość około 0,5 cm i kroimy na prostokąty. Na każdym z nich układamy łyżkę dżemu (powideł lub nutelli). Prostokąty składamy na pół, sklejając brzegi. Jedną z krawędzi nacinamy nożem, by otrzymać "pazurki". Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Ciastka układamy na blasze nadając im kształt podkówek. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do zarumienienia.
Uwielbiam drożdżowe wypieki!
OdpowiedzUsuń