Home » , , , , » Piernik

Piernik

Written By Monika on piątek, 29 marca 2013 | 20:08


Wracając do domu za szybą widziałam śnieg, przez chwilę nawet myślałam, że to Boże Narodzenie a nie Wielkanoc..;)
Ale cóż, pogoda lubi płatać figle..:)
Świąteczne przygotowania zaczęłam od upieczenia piernika.
Przepis oczywiście wędruje na blog:)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 szklanki mąki
250 g margaryny
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
słoik miodu
5 jajek
3 łyżki kakao
2 przyprawy do piernika (polecam przyprawy Prymat)
3 łyżeczki sody oczyszczonej
orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Polewa:
4 łyżki wody
2 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny
4 łyżki kakao

WYKONANIE:
Mleko wlewamy do garnuszka, wkładamy margarynę i wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kakao i przyprawy do piernika.



W oddzielnej misce rozkłócamy mikserem całe jajka (bez skorupek oczywiście..;p).
Następnie dodajemy je do miski z sypkimi produktami i całość mieszamy.

Powracamy do naszego garnuszka z mlekiem i masłem. Gdy składniki nieco ostygną, dodajemy miód.
Następnie wolnym strumieniem, ciągle miksując, dodajemy do mąki i jajek.



Następnie przygotowujemy bakalie.



Orzechy i rodzynki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy.





Na koniec dodajemy sodę, miksujemy około 3 minut.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną, wylewamy masę i wstawiamy do  piekarnika na 55-60 minut (przez pierwsze pół godziny piernik pieczemy w temperaturze 170 stopni, później nieco ją zmniejszamy, do 150 stopni).


Gdy ciasto nieco ostygnie, robimy polewę.

Do rondelka wlewamy wodę, wkładamy cukier i margarynę. Gdy składniki zaczną się gotować, wsypujemy kakao,zmniejszamy gaz, intensywnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Ciepłą polewą smarujemy wierzch piernika.





Ktoś chce kawałek?:)

2 komentarze:

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.