Na szczęście nie musiałam długo czekać na przesyłkę z foremkami do rurek....:)
I od razu postanowiłam wziąć się do pieczenie:)Rurki były przepyszne i zniknęły w mgnieniu oka:)
SKŁADNIKI:
500g mąki tortowej
250g gęstej śmietany 18%
200g masła
szczypta soli
cukier waniliowy
cukier do obtaczania rurek
500ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan-fixu
2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
Z mąki, śmietany i masła (w temperaturze pokojowej) zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto klei się do rąk, dosypujemy mąki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek grubości około 3mm.
Ciasto dzielimy na cienkie paski o długości 30-40cm i szerokości 1,5cm.
Metalowe foremki do rurek smarujemy margaryną i na każdą z nich nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej strony (tak, aby brzegi ciasta nachodziły na siebie)
Rurki obtaczamy z jednej strony w cukrze i układamy na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Rurki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 150-170 stopni (do uzyskania jasnozłotego koloru)
A tak wyglądają rurki po upieczeniu, które czekają na napełnienie kremem..:)
Z ilości składników, jaką podałam, otrzymałam około 55 rurek (nie wszystkie doczekały nadzienia..:D )Wystudzone rurki napełniamy kremem: śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan-fix i puder.
0 komentarze:
Prześlij komentarz