Sernik na który trafiłam przypadkiem, od razu mnie zaciekawił:)
Naprawdę, smakuje jak sernik zrobiony z twarogu (żeby nie powiedzieć, że jeszcze lepszy) :)
Polecam!:)
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 margaryna
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
puszka brzoskwiń
Składniki na masę:
5 białek
szklanka cukru
1 litr gęstej śmietany 18%
2 budynie śmietankowe
WYKONANIE:
Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy. Wyrabiamy kruche ciasto, które dzielimy na 2 kawałki (większy i mniejszy). Mniejszy z nich wkładamy do zamrażarki.
Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy do pieczenia.
Brzoskwinie kroimy w plastry, które wykładamy na przygotowanym spodzie.
Zabieramy się za wykonanie masy "serowej". Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy śmietanę, cukier i budynie. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie ze sobą łączymy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut.
Ciasto najlepiej smakuje kiedy jest już zimne, także łakomczuchy muszą odczekać kilka godzin:)
bardzo ciekawy przepis na sernik bez sera :) muszę kiedyś przetestować
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i planuje niedługo zrobić, ale mam pytanie. Ten budyń to wrzucasz prosto z torebki, tak? Nie gotujesz go jak rozumiem.
OdpowiedzUsuńJenn, tak, dodaję budynie w proszku bezpośrednio do śmietany i miksuję:) Właśnie dziś ponownie robiłam to ciasto-pychotka:)
OdpowiedzUsuńNiedługo święta i bardzo dobra okazja, żeby Go zrobić. Mam pytanie: jakie wymiary ma blacha, na której je robisz?
OdpowiedzUsuńCiasto robię na dużej blasze (bodajże 42 x 35 mm)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciacho się udało:)
a śmietana jest ukwaszona czy taka do kawy?
OdpowiedzUsuńGęsta, kwaśna śmietana 18% (w kubeczku, do zup i sosów)
Usuń