Home » , , , , » Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Written By Monika on poniedziałek, 1 kwietnia 2013 | 16:38


Świąteczna euforia powoli już opada, za oknem typowa Bożonarodzeniowa aura (jakoś ciężko powiedzieć, że to co dzieje się za oknem przypomina Wielkanoc, a tym bardziej Lany Poniedziałek..;) ), a więc czas na kolejny przepis....:)


SKŁADNIKI:
kruche ciasto:2 szklanki mąki
4 żółtka
0,5 szklanki cukru
około 200 g margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
1 kg twarogu
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
owoce kandyzowane

szklanka cukru
4 białka
brzoskwinie (można je zastąpić również ananasami) w puszce

WYKONANIE:
Ciasto:  wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto.



2 dni, 7 godzin, 19 minut i 33 sekundy później w naszej misce powstać taki oto twór..:)



Blachę do pieczenia wykładamy papierem, smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim dno blachy, nakłuwamy widelcem, odstawiamy.

Masa sernikowa: Twaróg, budyń,owoce kandyzowane,  cukier i cukier waniliowy mieszamy.


 Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do twarogu, białka ubijamy na puszystą pianę.


 Pianę delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. 


Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy  około 55 minut w temperaturze 170 stopni.



Brzoskwinie odsączamy, kroimy w drobną kostkę.
Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodając cukier.
Po około 35 minutach pieczenia sernik wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch brzoskwinie, rozsmarowujemy pianę z białek, po czym ponownie wstawiamy go na około 15-20 minut.
Gotowe!:)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.