Home » » Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Written By Monika Bączek on piątek, 27 grudnia 2013 | 22:20


Aura za oknem ani trochę nie przypomina tej zimowej, więc w kuchni też smakami powracamy do wczesnej jesieni:)
SKŁADNIKI (na blachę 42 x 35mm):

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła roślinnego
6 jajek
sezonowe owoce (w moim przypadku śliwki węgierki)

WYKONANIE:
Do miseczki przesiewamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.
Masło roślinne roztapiamy w garnuszku (masło nie może się zagotować!), odstawiamy. Ostudzone masło mieszamy z sypkimi składnikami.
Miksując mikserem, wbijamy kolejno jajka, nie przerywając miksowania. Czynność wykonujemy do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą, lejącą konsystencję.
Blachę smarujemy tłuszczem (olej bądź margaryna), wylewamy ciasto.


 (tak, tak, z tyłu widać paszteciki, na które przepis można znaleźć tutaj :) )

Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Połówki owoców układamy na cieście.



Tak przygotowane ciasto wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.


Smacznego!:)

1 komentarze:

  1. Śniegu nie ma, mrozu nie ma... Za to deszcz i błotko... Takie ciasto z pewnością poprawia humory :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.