Home » , , , , , , » Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia

Written By Monika on poniedziałek, 25 listopada 2013 | 19:24

Mnóstwo wiórek i kremu a wszystko to ukryte między herbatnikami..;) Łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze-nie wymaga pieczenia!:)

SKŁADNIKI:
Składniki:
- 0,5 opakowania masła roślinnego
- 0, 5 opakowania margaryny
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3,5 łyżki maki ziemniaczanej
-3 szklanki mleka
-szklanka cukru
- 4 żółtka
- torebka cukru waniliowego
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 duże opakowanie herbatników

WYKONANIE:
Przygotowujemy budyń: Odlej jedna szklankę mleka do miseczki, rozrób w niej żółtka, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozcierając tak by nie było grudek. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Wlej masę żółtkową, podgrzewaj powoli na małym ogniu do chwili zgęstnienia. Zestaw gotową masę z ognia, postaw w chłodnym miejscu by ostygła. 


Miękkie masło roślinne i margarynę przełóż do miski, powoli miksuj, dodać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Kiedy wszystkie składniki masy będą już połączone wsyp wiórki ( odsyp trochę do dekoracji).


W prostokątnej blaszce (25 x 35cm) ułóż herbatniki, wyłóż na nie połowę masy , przykry koleją warstwą herbatników, na to znowu wyłóż masę i trzecia warstwę herbatników. Resztą masy cienko posmaruj wierzch, oprósz wiórkami, wstaw do lodówki.





Prawda, że łatwe?:)



1 komentarze:

  1. A herbatniki nie są twarde?:) ile ciasto musi stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.