Home » , , , , , , , , , » Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Written By Monika on sobota, 21 września 2013 | 23:33


Sezon grzybowy już  w pełni...;) A więc i u mnie czas na wykorzystanie tych pysznych leśnych przysmaków:)


 SKŁADNIKI:
1 kg mąki
1,5 kostki margaryny
3 jajka
10 dag drożdży
3 łyżki cukru
szklanka gęstej śmietany 18%
szczypta soli
grzyby leśne
cebula
0,5 kg kiszonej kapusty
pieprz, sól do smaku

WYKONANIE:
Muszę się przyznać, że to mój debiut jeżeli o paszteciki chodzi:) Ale już wiem, że często będą pojawiały się na moim stole:)
Zaczynamy od przygotowania drożdży. Wkładamy je do miseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy.



Chwilę nas nie było, a drożdże już zaczęły "pracować":)


Do dużej miski wsypujemy mąkę, margarynę, śmietanę, jaja, sól i przygotowany rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto (dłuuuga praca, ale efekt zdumiewający)



Tak przygotowane ciasto wkładamy na około godzinę do lodówki. A to dobry czas, żeby przygotować farsz:)
Kapustę gotujemy, przyprawiamy zielem angielskim, jarzynką, solą oraz pieprzem. Grzyby smażymy z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka.
Kapustę odsączamy z nadmiaru wody, razem z grzybami i cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.


Ciasto spędziło już w lodówce sporo czasu, więc czas zacząć robić paszteciki:)


Ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.


Na brzegu ciasta układamy farsz.


Zawijamy ciasto i odcinamy radełkiem (bądź ostrym nożem).


I ostatni krok:) Nasz wałek należy poprzecinać (pod ukosem) co 5 cm i paszteciki gotowe:)


Tak przygotowane paszteciki układamy na blasze, wierzch każdego z nich smarujemy roztopioną margaryną. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (do zarumienienia). Temperatura- około 150 stopni.


Paszteciki bardzo dobrze komponują się z czerwonym barszczem...:)
Z podanej porcji otrzymałam około 100 pasztecików.


Nie dość, że paszteciki były pyszne, to siostra przygotowała  sałatkę selerowo-ananasową , która już gościła na moim blogu:)

2 komentarze:

  1. Z chęcią bym parowała niejednego takiego pasztecika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super blog, super opisane przepisy dla początkujących kucharzy jak znalazł :) dziś się skusze na paszteciki z kapustą i grzybami :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.