Trzy bit

Written By Monika on sobota, 31 sierpnia 2013 | 18:06

Słodkość ukryta w herbatnikach!:)
SKŁADNIKI
75 herbatników
puszka mleka skondensowanego słodzonego
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
(składniki na masę budyniową):
750 ml mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny

UŁOŻENIE:
herbatniki
mleko skondensowane
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
śmietana kremówka

WYKONANIE:
Na dno blachy wykładamy warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na nich mleko skondensowane (krówkę), które przykrywamy kolejną warstwą herbatników.




Przygotowujemy masę budyniową: 2 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W oddzielnym naczyniu mieszamy szklankę mleka z żółtkami i obiema mąkami, rozcierając tak, by nie było grudek. Masę żółtkową wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszamy. Otrzymana masa konsystencją ma przypominać budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy mikserem masło i margarynę. Dodajemy po łyżce zimnej (!) masy budyniowej, ciągle miksując.
Masę wykładamy na herbatniki. Na nią wędrują kolejne, ostatnie już:), herbatniki.



Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Całość wykładamy na herbatniki. Dekorujemy wedle uznania. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.