Home » , , , , , , , » Magiczny sernik...bez sera:)

Magiczny sernik...bez sera:)

Written By Monika on środa, 10 lipca 2013 | 00:13


Sernik na który trafiłam przypadkiem, od razu mnie zaciekawił:)
Naprawdę, smakuje jak sernik zrobiony z twarogu (żeby nie powiedzieć, że jeszcze lepszy) :)
Polecam!:)


SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 margaryna
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
puszka brzoskwiń
Składniki na masę:
5 białek
szklanka cukru
1 litr gęstej śmietany 18%
2 budynie śmietankowe

WYKONANIE:
Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy. Wyrabiamy kruche ciasto, które dzielimy na 2 kawałki (większy i mniejszy). Mniejszy z nich wkładamy do zamrażarki.
Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy do pieczenia.




Brzoskwinie kroimy w plastry, które wykładamy na przygotowanym spodzie.





Zabieramy się za wykonanie masy "serowej". Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy śmietanę, cukier i budynie. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie ze sobą łączymy.





Tak przygotowaną masę wykładamy na brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut.





Ciasto najlepiej smakuje kiedy jest już zimne, także łakomczuchy muszą odczekać kilka godzin:)



7 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis na sernik bez sera :) muszę kiedyś przetestować

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i planuje niedługo zrobić, ale mam pytanie. Ten budyń to wrzucasz prosto z torebki, tak? Nie gotujesz go jak rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jenn, tak, dodaję budynie w proszku bezpośrednio do śmietany i miksuję:) Właśnie dziś ponownie robiłam to ciasto-pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedługo święta i bardzo dobra okazja, żeby Go zrobić. Mam pytanie: jakie wymiary ma blacha, na której je robisz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto robię na dużej blasze (bodajże 42 x 35 mm)
    Mam nadzieję, że ciacho się udało:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a śmietana jest ukwaszona czy taka do kawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gęsta, kwaśna śmietana 18% (w kubeczku, do zup i sosów)

      Usuń

Zapraszam na mój drugi blog, kulinarnazakladka.blogspot.com, gdzie znajdziecie Państwo więcej wspaniałych przepisów!
Obsługiwane przez usługę Blogger.